För lite mer än 10 år sen hade jag förmånen att få mitt första chefsjobb. Vad det skulle innebära hade jag egentligen ingen aning om, bara att det skulle förändra mitt liv på många sätt. Dessa år i ledande position har bland annat lärt mig en hel del om människor, om ledarskap och vad det innebär att anställa personal. För mig är rekrytering är en av roligaste delarna som kommer med chefsskapet. Det är en förmån att träffa människor, se dem i ögonen och få ställa en massa frågor. Det är häftigt med människor, alla har sin resa, sin historia. Ingen är den andra lik, vi är alla unika på vårt sätt. Jag är dock inte utbildad personalvetare, även om jag har läst en hel del psykologi kan jag inte ge mig själv det epitetet. Däremot har jag lyxen att jobba med duktiga människor som har den bakgrunden, som har kompetensen som jag själv saknar.

Den sista tiden har jag dock tillbringat med att läsa en hel del CV samt personliga brev och det är slående vilken stor diskrepens det är mellan olika personers ansträngning. En del verkar ha gått igenom varje rad, vänt och vridit på varje ord medan andra verkar ha slängt ihop nåt på halvvolley. För mig som alltid har sett engagemang och inställning som stora tillgångar, blir språket, designen och utformningen ett tecken på just engagemang och inställning. Trots allt så är CV samt det personliga brevet fortfarande gängse norm, vare sig vi vill eller inte. CV är dessutom något man endast behöver göra ordentligt en gång, efter det krävs bara löpande uppdateringar. Det personliga brevet är dock ett levande dokument, så länge vi lever kommer vi utvecklas och därmed också vår personlighet. Hur ska man göra då, finns det några bra tips?

Jag ska här ge några ganska basala tips, men som jag ändå känner att jag måste dela ut. Det är egentligen inget märkvärdigt, men ändå verkar så oerhört många missa dem, tyvärr!

Det personliga brevet

 • Adressera företaget du söker till
 • Motivera varför du söker just det jobbet
 • Vad kan du bidra med
 • Varför ska rekryteringsföretaget/företaget välja att träffa just dig
 • Använd ett snyggt typsnitt och rättstavningsprogram

CV

 • Börja med det senaste jobbet
 • Skriv gärna vilka resultat du nått och vad du lärde dig
 • Gå max 10 år tillbaka i tiden
 • Beskriv lite kort dina specifika kompetenser
 • Stava rätt
 • Layouta det snyggt

När det visas kockprogram på TV ser man att de ofta är noga med att lägga upp maten snyggt på tallriken. Det finns en enkel anledning till det – våra ögon är det första som bedömer något. Det funkar likadant med ett CV eller ett personligt brev. Gör man det snyggt och stavar rätt så blir det mer attraktivt. Men inte bara det, utan det säger även en del om dig och din person. Att du arbetar genom saker, att du anstränger dig och vill nåt och inte bara hafsar ihop det. De flesta arbetsgivare vill gärna anställa någon som verkligen vill ha det jobbet och som är beredd att anstränga sig lite mer. Att anställa någon är en av de största riskerna man som företagare tar. Att göra en felrekrytering är dyrt, tar energi och kan i vissa fall vara affärskritiskt.

Jag har full förståelse för att många har tröttnat ur. Att man har skickat in sitt CV till så många och inget har hänt. Men trust me, det blir inte bättre av att fortsätta i samma spår. Det enda sättet att skapa förändring är att sluta göra något för att börja göra något annat. Först då ser man en verklig förändring.

Detta är givetvis inget facit, men för mig som har träffat över 1000 personer som rekryterar tycker jag mig se vissa likheter oavsett vilket typ av personal man ska anställa. Vissa saker är gemensamma, oavsett kön, ålder, bakgrund eller nationalitet.

Inställning och engagemang är viktigt, glöm inte det!