Tänk om vi för några år sen hade haft kännedom om hur det ser ut idag. Vårt sätt att kommunicera har flyttat ut på Facebook, var 10.e minut twittrar vi om vår existens och så fort vi är nånstans så checkar vi in via Gowalla eller Facebook Places. Vi ”likear” varandra med tummen upp och vi kommenterar varandras aktiviteter och tankar. Hela företeelsen är intressant och jag själv är en av alla dessa personer som gör precis så här 🙂

I grund och botten har vi alla samma behov av bekräftelse och vi älskar att kommunicera. Via dessa nya kanaler kan vi nu alla tycka, tänka och uttrycka våra åsikter, oavsett vad. Hela debatten om personlig integritet har försvunnit och idag lägger vi ut bilder på familj, vänner och visar t o m bilder på våra barn. Det är ganska fascinerande hur oerhört fort det har gått, helt plötsligt är alla uppkopplade och fingrar på sina telefoner i tid och otid. Ålder verkar inte heller ha någon större betydelse, helt plötsligt är man ”addad” av sin mormor.

Jag tror att vi befinner oss  i en av de största förändringarna sedan industrialiseringen och när historieböckerna skrivs kommer man att se tillbaka på den här perioden som den digitala masskommunikationens genombrott! Oavsett vad man tycker om detta, så är det rätt spännande. Tidigare hade journalister mer eller mindre ensamrätt på kommunikation, men  nu kan alla som vill göra sin stämma hörd. Under valet i höstas var Facebook en kanal där debatten var högljudd och ämnen som berör kommer alltid att engagera. Visst är det underbart att skriva några rader i sin status och helt plötsligt ha ett gäng vänner som tycker om det 🙂 Vi får bekräftelse som aldrig förr och det behövs mitt i all stress. Utbrändhet som för några år sen dagligen omnämndes i media är nu mer eller mindre bortglömt…Kan det vara så att vi har gått och burit på en massa tankar som skapat en psykologisk stress? Helt plötsligt har vi hittat kanaler att dela våra tankar och lufta det som gör oss irriterade i samma stund som vi de facto är irriterade. Det berömda kastrull locket har plötsligt lyfts och vi behöver inte gå och bära på lika mycket längre.

Oavsett vad man tycker så verkar alla dessa kanaler att fylla ett behov. Mängden människor som dagligen bekräftar oss har vi nog aldrig varit i närheten av och handen på hjärtat – vem tycker inte om det? Det är en spännande tid och med en förändrad digital värld kommer också näringslivskartan att ritas om. Nya affärsideér poppar dagligen upp och företag får konstant omvärdera sina marknadsstategier, det gäller att hänga med! Förändring är spännande, det triggar vår nyfikenhet och får oss utvecklas. Just nu bygger den digitala världen på att hitta följare, undrar hur det ser ut om några år….?