Igår läste jag en väldigt intressant bloggartikel som handlade om entreprenörer och försäljning, skriven av Christina Stielli.  Kontentan var att, oavsett produkt eller tjänst så måste du sälja! Hon hade träffat mängder av personer som hade dragit igång företag med förhoppningen att erövra världen. De hade fantastiska produkter, ett mysigt kontor, en jättefin hemsida och hade tryckt upp nya fina visitkort. Efter några veckor hade inte en kund knackat på dörren, inte en människa hade skickat blommor och de hade inte sålt en pryl, kort sagt; de satt reaktivt och väntade på att kunden skulle höra av sig.

I vissa forum läser man att säljaren är ”död”, det handlar om en ny marknad, sociala medier revolutionerar försäljning, PR och marknadsaktiviteter utraderar kalla samtal o s v. För mig handlar det bara om att det finns en mängd människor som antingen är för rädda att lyfta luren, är rädda för att möta kunden eller har någon annan bra och förskönande bortförklaring. Jag kan inte räkna upp en privat verksamhet som klarar sig utan att behöva skicka en faktura. All business bygger på att någon betalar för dina tjänster, i annat fall är det minst sagt lite svårt att betala hyra, löner och fakturor i slutet av månaden.

Oavsett produkt eller tjänst så måste man ut och sälja, det finns inga genvägar. Att jobba med försäljning är tufft, man är oerhört utsatt, varje dag handlar om att prestera och allt du gör är mätbart. Ditt säljresultat varje dag är avgörande för att bolaget ska kunna växa. Givetvis krävs det en hel del stöd från alla runt omkring men denna artikeln är tillägnad försäljningsavdelningen.

Det krävs 5 saker för att bli en framgångsrik säljare:

  • En bra produkt/tjänst
  • God förståelse för marknaden
  • Hög införsäljningförmåga
  • Hög frekvens
  • Bra orientering

Försäljning i sin ädlaste form är inte rocket science. Det handlar helt enkelt om att ha en bra produkt/tjänst som fyller ett behov, man ska kunna sin marknad, vilket innebär kunder såväl som konkurrenter. Man ska kunna genomföra en bra behovsanalys för att kunna kartlägga om det finns något behov. Om det finns ett sådant är det viktigt att besitta en bra pedagogik för att skapa en gemensam förståelse. Det gäller att ringa mycket, göra mycket besök och ha ett högt tempo och sist men inte minst, man måste springa på rätt kunder. Har man förstått detta kan man lyckas väldigt bra. Jag säger inte att man kommer att bli en stjärnsäljare, men man bör kunna nå sin budget varje månad, såvida den är rimlig.

Vill man bli en riktig stjärnsäljare och överträffa målen då krävs det en hel del till. En riktigt vass säljare, är snabb på att räkna, kan sin marknad utan och innan, tänker steget längre, återkopplar enligt överrenskommelse, är påläst om kunden och kan förklara kundnyttan på ett enkelt sätt. Att bli en stjärnsäljare är som att sikta på att bli riktigt vass på nån idrott, man ska ha en genuin vinnarskalle och man ska kunna skaka av sig varje motgång! Hög frekvens och rätt riktning är nycklarna som gör att man kommer att lyckas. Den säljare som genomför mest besök kommer över tid att bli den som blir bäst och det är rätt enkel matematik. Om man ser varje kundbesök som träning kommer man lära sig att tolka signaler, förstå när det kan bli affär och backa hem när det inte är hett. Man blir helt enkelt tränad i att veta när det ”vankas” affär.

Det finns många fördomar om säljare. Det bygger nog på att vi alla är rätt trötta på alla dessa ”nasare” som ringer hem till oss och ska sälja försäkringar, bredband eller nåt annat. Vi förknippar ordet försäljare med dessa personer. Men om man börjar skärskåda sin egen organisation så finns det garanterat de som är ute och säljer. Sen kan titlarna variera utifrån bransch. Inom bank/försäkring heter det ofta rådgivare, inom reklam går de ofta under epitetet projektledare, ibland är det Key Account Manager eller Account Manager, men i slutänden handlar det kort och gott om en sak; att sälja!

Vi har alla något förhållande till säljare och tyvärr är det alldeles för ofta förknippat med något negativt. Men håll med om en sak, visst är det kul att sitta på möten och lyssna på chefen som berättar om hur fantastiskt bra det går! Tillväxten ökar, marknadsandelarna har blivit större och lönsamheten är dessutom bättre än någonsin, underbart! Då kan ni gärna skicka en liten tanke till säljavdelningen, de tappra människorna är varje dag ute och möter kunden och ser till att det finns några fakturor att skicka. Sen att jag själv tror att det bor en liten säljare i oss alla är en annan sak 🙂 Tänk bara hur fantastiska vi är på att sälja in något till en vän, till våra barn eller närstående när det handlar om något som vi verkligen vill…

En gammal chef sa en gång till mig: En bra säljare har hög telefonräkning och många mil på bilen!