Att livet som entreprenör skulle bli så här hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Egentligen hade jag nog ingen bild, det var mer av en dröm om att skapa någonting och se om det gick. Jag har genom åren haft ett gäng olika ideér men av olika anledningar har jag inte nått hela vägen förrän iNEED blev verklighet. I min värld krävs en bärande idé, det måste vara något unikt som fyller ett behov som inte finns. Med videopresentationen tyckte jag mig finna det jag letat efter inom rekrytering/bemanning. Här hade jag funnit något som inte fanns och jag kunde helt klart se en nytta för både företag och människor som sökte jobb.

Att dra igång ett bolag är ganska enkelt, det krävs en del administrativ förmåga och lite tålamod. I detta fallet var det ett Aktiebolag vilket även krävde hundratusen kr (idag krävs endast femtiotusen kronor). Sedan började det krångliga, det krävdes lokal, telefoner, datorer, div olika avtal, ansökningar till förbund, abonnemang på x olika tjänster, lära sig förstå upphandlingsprocesser, förhandla med säljare, hitta en bärande affärsmodell, hitta ett marknadsbudskap, finansiera hela kalaset m m….Helt plötsligt hade man ingen IT avdelning att ringa när datorn strulade. Skulle man sätta ihop en presentation var det bara att börja från början. Säljprocessen var väldigt enkel, det var bara att kolla på Eniro, Hitta.se eller Google, något säljstödsprogram var inte att tänka på. I stort sett varje kväll jobbade man tills ögonen slocknade och när morgonen grydde var det bara att gå tillbaka och fortsätta där man slutade. Jag vet inte hur många gånger jag satt kvar på kontoret alldeles tom i blicken och undrade vad jag hade gett mig in på!

Till min hjälp hade jag dock 2 tjejer som jag hade anställt som rekryterare. De blev min livboj, alla de gånger jag började tvivla kände jag ansvaret inför dem att visa att det skulle gå. Efter att vi hade varit igång i drygt 5 månader hände det jag fruktade, finanskrisen svepte in över världen. Mer eller mindre varje företag införde anställningsstopp och när man ringde var det kalla handen. Som ny aktör på en marknad krävs någonting mer, då räcker det inte med en bra idé och brinnande engagemang! Det krävs vilja av stål, en vinnarskalle som aldrig ger upp och en teamkänsla som håller i alla väder. Tillsammans var vi 3 starka och lyckades trots en hel del andra motgångar överleva. När jag tänker tillbaka på den här tiden, så kan jag inte förstå hur vi lyckades, men på något sätt gjorde vi i alla fall det.

Jag vet inte hur många gånger jag har frågat mig själv vad jag håller på med? Att driva eget företag innebär en massa saker, bl a innebär det att man ALDRIG är ledig! Man har med sig jobbet både dag och natt, oavsett var man befinner sig så finns det närvarande. Man tjänar väsentligt sämre, man sover periodvis dåligt, man oroar sig konstant och hela tiden finns det något moln på himlen. Man tror att det ska vara glamoröst, men den glamouren har åtminstone jag inte sett röken av! Men ändå skulle jag aldrig byta bort det! Något häftigare, roligare, mer spännande och framförallt utvecklande har jag aldrig varit med om! När vi skrev första avtalet var jag så stolt att jag ville ringa alla jag kände och bara vråla rakt ut! Någon ville köpa något av mig, bolaget som jag hade suttit och skrivit en affärsplan över hemma på mitt köksbord. Känslan är rätt läcker, drömmen hade blivit verklighet och helt plötsligt kom jag på mig själv att sitta och googla på ordet ”faktura”. Jag skulle skicka min första faktura och kom helt plötsligt på att jag inte hade någon mall 🙂

Imorgon firar iNEED 3 år som företag och det känns helt fantastiskt!  Vi är precis i startgroparna att sparka igång i Malmö och Göteborg, vi har snart växt ur kontoret och vi har blivit tvåsiffrigt i antal anställda. Vi har lanserat ett antal nyheter inom rekrytering/bemanning i Sverige och fler lär komma. Idérikedomen är stor och det är endast tiden som inte alltid räcker till. Det roliga är att många väldigt tidigt ifrågasatte det vi lanserade, men nyligen fick jag höra att ett av Sveriges 3 största rekryteringsföretag står i begrepp att lansera videopresentationer. Visserligen är de 3 år efter oss, men det känns ändå som ett kvitto på att vi har gjort rätt. Nu har vi dock tagit klivet vidare och lanserat den filmade annonsen, byggt ett antal andra applikatoner och kommer inom kort att lansera några väldigt spännande nyheter.

Livet som entreprenör är nog det största som hänt i mitt liv, so far! Om jag någonsin har lyckan att bli förälder kommer det att slå detta, men än så länge får jag nog klassa detta som mitt livs häftigaste grej! Det är så många saker med det som gör en stolt. Bara det att man kommer till någon medarbetares telefonsvarare och hör att de nämner iNEED gör en stolt. Fortfarande finns den där brinnande lågan varje dag man kliver ur sängen. Hjärnan går konstant på högvarv och varje dag lär jag mig nya saker. Ibland är det som när man var liten och konstant gick omkring & var nyfiken och ställde frågor. Trots att jag idag precis är fyllda 40 år, känner jag mig många gånger som då, det är lite roligt.

Emellanåt är jag ute och föreläser inför olika grupper. Det är något som är väldigt utvecklande, då jag får direkt feedback och samtidigt kan testa av lite ideér. Jag brukar ofta påtala vikten av att kämpa, att det inte finns några genvägar. Oavsett vad man vill  uppnå så krävs en hel del jobb. Det är upp till var och en hur hårt man spänner bågen, men om man siktar högt får man räkna med att slita. Jobbet ska göras och som entreprenör är det ingen som gör det åt en, ordet leverera är mer påtagligt än någonsin. Så länge drivkraften finns där, är det inget problem. Det gäller bara att vara klar över vad som driver en, i annat fall kan det vara svårt att hitta rätt motivation. Drivkraften måste dessutom vara djupt rotad och stadigt förankrad, i annat fall är det lätt att börja misstro. Min drivkraft är väldigt tydlig och visionen har jag klar för mig, så det gäller bara att hålla energinivån på topp. Att ha pengar som drivkraft tror jag inte på, det skulle inte hålla i längden. Alla som vill bli framgångsrika har något större i sikte, det handlar om att förändra, att utveckla och att förverkliga sig själv och sina drömmar.

Jag avslutar med ett ordspråk jag en gång hörde på en konferens och för mig är det svaret på det mesta, ”att sluta vilja bli bäst – är att sluta vara bra”.