I Sverige idag finns det så många offer. Människor som uppenbarligen inte kan påverka sin situation, som har fastnat och som inte längre har möjligheten att fatta egna beslut. Jag måste säga att jag tycker synd om dem, inte för att det egentligen är speciellt synd om dem, mer för att de går genom livet utan att ta ägandeskap över sitt eget liv. Att leva i dagens Sverige innebär för de allra flesta att man har möjligheten att nå dit man vill. Frågan är bara – hur gör man?

Den första frågan man bör ställa sig – vad vill jag göra? Det handlar inte bara om jobb, utan om livet som helhet. Livet är ett pussel som består av relationer, jobb, vänner, hobbies och mycket mer och det mesta hänger ihop. Allt handlar om AKTIVA VAL, att fatta beslut om saker man vill eller inte vill. Det är så oftantligt lätt att falla in i offerrollen och säga ”det går inte”, men faktum är att det i de allra flesta gånger faktiskt går. Om man beskådar sin omgivning kan man lätt hitta människor som får ihop livets pusselbitar, det krävs dock en sak för att lyckas, inställning!

När man gör en snabb analys över livet finns det 2 saker som är beständiga för alla, vi föds och vi kommer en dag att dö. Med det i kappsäcken bör man förstå att man ska vara rädd om den stund man har. Att ta ansvar för sin egen lycka, sitt eget välmående och utveckling bör ligga i allas intresse. Det fina med att ta ansvar för sitt eget välmående är att det kommer att smitta av sig på människor runt om kring oss. Om vi är lyckliga, kommer vi att ge energi och glädje till människor i vår omgivning vilket i sin tur ger massor tillbaka. Hur man än vänder och vrider på det så finns det bara en människa som vi verkligen kan påverka – oss själva.

Att göra aktiva val i livet kommer också göra att vi successivt kommer att börja uppnå saker vi inte trodde var möjligt. Det handlar väldigt mycket om att göra sig själv medveten om att man fattar beslut som kommer att leda till någonting. Det är inte alltid som det leder till någonting bra men vi har i alla fall tagit ett medvetet beslut och inte bara flutit med. Nånstans handlar det ytterst att se livet som något värdefullt som också är tidsbegränsat. Därför tror jag många människor skulle må bra av att våga lite mer, oavsett om det handlar om att byta jobb eller om det bara handlar om att bryta invanda mönster. Genom att börja medvetandegöra sig själv om sina invanda beteenden gör att vi också kan börja fundera på att det kanske är dags att våga sig på en förändring.

Livet är en fantastiskt spännande resa som är för dyr att slösa bort. Många saker kan komma tillbaka men gårdagen gör det aldrig. Med grundinställningen ”det går” kommer livet att bli bättre. Tragiska händelser kommer drabba oss alla, det viktigaste är hur vi hanterar dem. Att leva i offerrollen är inget positivt, den gagnar ingen människa.

Nu är det ett nytt år, börja det med att göra aktiva val, ta beslut och våga skapa förändringar. Att växa som person är spännande och det är aldrig försent att utveckla sig själv. Begränsningarna sätter vi bara själva, så börja riva murarna och se vad som händer!