Det finns oerhört många experter på företagsamhet i Sverige. Det finns ännu fler experter på hur man via politiska åtgärder skapar jobb på svensk arbetsmarknad. Under lång tid har jag följt många av dessa, det har varit debatter i radio, TV, tidningar och via sociala medier. Alla har sin tes om vad som skapar jobb och hur man driver företag. Den senaste och hetaste potatisen är vinst i välfärden, där flyger åsikterna åt alla håll. Är det inte riskkapitalister som stjäl pengar, så är det elaka företagare som bara driver bolag för att flytta sina gigantiska vinster till skatteparadis i Jersey eller nån annanstans. Det är märkligt vilken okunskap det finns, men det absolut märkligaste är det skyttegravskrig som inträtt. Vinstmotståndare mot vinstföreträdare ligger i varsin skyttegrav och skjuter skarpt på varann. Kommer det någon vinnare ur detta tro?

Vad har egentligen hänt med att tänka själv? Att sunt granska för och emot och faktiskt ta reda på hur saker och ting hänger ihop. Vad är det incitamentet till att man som privatperson väljer att starta bolag? Är det pengar, är det något man brinner för eller vill man förändra världen? I höstas satt jag på Berns tillsammans med drygt 600 av landets alla entreprenörer. Vi var samlade för att närvara vid Founders Alliance årliga Entreprenörsgala. På scenen blev 3 av landets mest framgångsrika entreprenörer intervjuade. Samtliga har lyckats med sina bolag och de verkar inom olika branscher. Kvällens viktigaste fråga var – Vad är det som driver dig? Svaren från de 3 var ganska lika, de drevs av att förändra, att förbättra och att få bekräftelse. Precis som alla andra människor, ville de få bekräftelse på att det som de uträttar faktiskt var bra. Visst kom pengar fram, men precis som vilken idrottare som helst så var inte pengarna drivkraften. Om man lyssnar på vad som driver en framgångsrik idrottare att uträtta resultat är svaret nästan alltid detsamma – att testa hur långt de kan gå och att bli så bra de kan! Det är inte pengarna som driver dem framåt, även om vissa människor konstant hävdar att det är så.

Att starta ett bolag från början är att ta en ordentlig risk. Det innebär ofta privata borgensåtaganden, det innebär att man ställs utanför skyddssystemen och det innebär för de allra flesta, en tuff ekonomisk härdsmälta. För de allra flesta företagare så är livet som företagare ingen dans på rosor, visst finns det undantag, men de allra flesta kämpar stenhårt för att få tillgångar och skulder att gå ihop. Det är bara att gå in på allabolag och söka så finns alla svaren. Framförallt de senaste åren så har företagen i Sverige, likväl som i övriga Europa haft det tufft. Ändå låter det på media som att företagen har en outtömlig kassakista att gräva ur. Visst, banksektorn skär guld och så gör även bolag som H&M och Ikea, men de är inte representativa för resten av företagssverige.

Under drygt 7 år har jag träffat företag för att sälja in rekrytering och bemanning i Sverige. Jag har åtminstone träffat 1000 personer som på ett eller annat sätt är chefer och anställer folk. Till detta är jag med i 2 olika nätverk tillsammans med drygt 800 andra företagare som träffas på regelbunden basis. Det är ett fåtal som just nu kan säga att de står inför kraftig expansion och ska nyanställa. Många bolag har anställningsstopp, om någon säger upp sig så väljer man att slå ihop tjänster eller så omorganiserar man för att få ihop siffrorna. Att anställa med dagens regler är en stor risk och personal är för många bolag den absolut största kostnaden. Det innebär att man måste vara försiktig innan man tar beslut att anställa, framförallt som LAS är såpass hård som den är i Sverige. Med lite lättare regler skulle nog fler bolag våga sig på att anställa, men som det ser ut nu väljer väldigt många att inte göra det. Kontentan blir givetvis en minskad tillväxt vilket i slutändan gör att färre arbetstillfällen skapas. Det är priset man får ta, för att undvika risken med en felrekrytering.

Till detta kommer den nya tekniken, den som gör att vi faktiskt kan producera mer med färre anställda. Det gör att vi som företagare kan öka försäljningen utan att dra på oss mer kostnader. Den kommer givetvis att skapa nya jobb, men det är andra typer av jobb som växer fram. Det är bara att inse att Sveriges storhetstid som produktionsland är över, det är helt enkelt för dyrt att producera här. Facket har via lyckade förhandlingar under många år lyckats skapa såpass höga löner att priserna för produkterna blir för dyra i den internationella konkurrensen. Nu måste vi i Sverige se till att skapa andra jobb, vi måste bli innovativa och använda vår kreativitet till att skapa nya företag som kan blomstra. För trots allt är det så – endast ett blomstrande företag skapar arbetstillfällen, det är fakta! Ett bolag som inte genererar vinst, har heller inga pengar att investera, det bör vilken normalt funtad människa förstå. Utan pengar går det inte att expandera. Jag vill passa på att rekommendera en väldigt intressant speaker inom detta ämnet och han heter Johan Ronnestam. Förra året var har keynote speaker på webbdagarna och jag rekommenderar er att se hans tal här. YouTube Preview Image