Under mina år i denna branschen har jag blivit förundrad hur långsamt utvecklingen går. För mig är det obegripligt hur många rekryteringsföretag som fortfarande kör samma race som de gjorde för 10 år sen. Samtidigt är det än mer konstigt att dessa bolag i vissa fall blomstrar, de har ständigt nya uppdrag på sina sidor och de levererar bra siffror. Jag kan givetvis inget annat än lyfta på hatten för varje framgångsrikt rekryteringsföretag, samtidigt blir jag förvånad att så många kundföretag inte tänker ett steg längre när de ska rekrytera. Jag vet inte om det beror på ren slentrian eller att de faktiskt inte vet bättre, jag låter frågan bero.

Idag hade jag förmånen att träffa ett större bolag, som mestadels skötte sin egna rekrytering. I vissa fall behövde de dock gå utanför huset och köpa in externa tjänster från olika rekryteringsföretag. Jag frågade givetvis varför de gjorde det, vad var skälet till att de faktiskt behövde köpa in dessa tjänster? Svaret blev: ”Vi behöver komma åt deras nätverk för att nå människor vi faktiskt inte når själva”. Jag köpte givetvis det svaret, det fanns en tanke bakom det.

För ett antal år sen satt jag själv på andra sidan bordet, jag var beställare av rekryteringstjänster. Jag satt som försäljningschef på GE Money Bank samt Skandiabanken. Under den tiden köpte vi in rekryteringstjänster av ett antal rekryteringsföretag. Jag blev inte direkt imponerad av deras förmåga måste jag säga. Vid åtminstone 2 tillfällen var det jag själv som tipsade om kandidaterna som sedan blev anställda, trots detta dök det upp ett par saftiga fakturor. Om jag vore beställare skulle jag se till att säkerställa ett antal saker.

– Hur jobbar ni med nätverk? Hur når ni kandidater som vi själva inte når?

– Hur aktiva är ni i sociala medier och hur många når ni?

– Hur säkerställer ni att våra annonser hamnar rätt och blir hittade?

– Hur gör ni oss bättre och därmed mer attraktiva?

– Hur återkopplar ni till kandidaterna?

– Hur har ni tänkt kring enkelheten att söka just våra tjänster?

– Hur säkerställer ni att vi träffar personer som både har rätt kompetens, driv och engagemang?

– Hur verifierar ni kandidatens kompetens?

– Hur noga är ni med referenstagning?

 

Listan kan som ni säkert förstår göras väsentligt längre. Om jag vore beställare skulle jag se till att ställa högre krav på  mitt rekryteringsföretag. Vi ska vara proffs på detta, i annat fall lär vi över tid inte ha något på denna marknad att göra. För mig som driver ett av dessa ca 1000 företag som idag finns i Sverige, ifrågasätter jag ständigt vårt existensberättigande. Den dagen jag slutar att göra det, den dagen kommer vi också att bli lite sämre. I min värld måste vi vara långt före vår kund när det gäller rekrytering. Vi måste kunna svara på det mesta, vi måste se till att leverera lösningar som de inte kan ordna själv.

Jag har inga patentlösningar, däremot försöker jag ständigt hålla mig uppdaterad om hur utvecklingen går. Det handlar dels om det tekniska, men även vad det bidrar till för beteenden. Förstår vi oss på beteenden, kan skönja trender och följer utvecklingen, har vi alla möjligheter i världen att leverera en lösning som är bra för kandidaten vilket i slutänden ger oss en nöjd kund. För mig som driver Next u har jag möjligheten att vara med och påverka. Jag själv är helt övertygad om att videobaserade tjänster är något som kommer att vara standard inom några år. Filmen förmedlar känslor på ett helt annat sätt, känslor som i mångt och mycket styr vårt beteende. Ett A4 ark kommer inom några år vara ett minne blott, jag tror att CV.et är en kvarleva som inom några år spelat ut sin roll. Vi kommer att få se kunskapstest, jobbtest, praktikplatser, film och det sociala CV.et kommer också att vara en del av vardagen.

För mig som träffar potentiella kunder nästan varje dag, blir detta ofta spännande möten. Vi hamnar ofta i väldigt intressanta samtal, som ibland leder till ett samarbete. Som beställare av rekryteringstjänster, skulle jag ställa större krav på de säljare som ringer, ställ gärna ett antal kontrollfrågor för att se om de ”bara” är ute efter att sälja, eller om de faktiskt har en passion för sitt jobb. Passionerade människor blir ofta duktiga, de drivs av något annat.

Förmodligen är jag spånig som skriver detta, vilken konkurrent som helst kan snappa upp en massa bra tips. Men min ständiga tro är att transparens över tid är en vinnande formel. Om vi i branschen blir bättre, kommer det i slutänden leda till att fler får jobb, och det är trots allt vårt yttersta uppdrag. Vi ska vara proffs att hitta rätt person för varje case, det är uppdraget. Gör vi det är samtliga vinnare!